Ny mät- och styrplattform för smarta energilösningar

Välkommen till en presentation av ett nytt koncept för kostnadseffektiv mätning och styrning av energiförbrukning och produktion. Det VINNOVA-finansierade projektet utför en förstudie kring en generell plattform med hård- och mjukvara för enkel konfiguration och användning inom en lång rad applikationer inom energiområdet. Ett huvudmål är att möjliggöra storskalig tillverkning av hårdvaran till mycket lågt enhetspris (< 100 SEK) och använda open source-programvara för att därigenom kunna applicera på ett stort antal små förbrukare och producenter av el.

Enkät för feedback >>> (öppnas i nytt fönster)

En utmaning för att åstadkomma en mer effektiv energianvändning är att kunna synkronisera konsumtion med produktion, dvs att förbruka energi då den är billig och tillgänglig. Med modern teknik inom Internet of Things (IoT) blir det möjligt att använda även små laster som reglerkraft, t ex värme- och ventilationssystem i kontorsfastigheter och hem.

Vi hoppas lyckas att ta fram en OpenSource produkt vad gäller både mjuk- och hårdvara, liknande framgångsrika Arduino och Raspberry Pi, så att företag och individer enkelt kan utveckla sina egna tillämpningar och tjänster. Alla möjliga sensorer, maskiner och apparater kan då anslutas av tredje part.

Projektet söker nu feedback från marknaden/tänkta användare. Ovan finns länk till en presentation av projektet och de frågor vi utreder i förstudien (presentationen gjordes på Kraftforums seminarier i Stockholm och Göteborg april/maj 2016).

Projektbeskrivning >>> (öppnas i nytt fönster)

För frågor om projektet, kontakta Ulf Wingstedt, ulf.wingstedt@cnet.se, CNet Svenska AB (www.cnetsolutions.com) eller Dan-Eric Archer, daneric.archer@emulsionen.org Emulsionen, (www.emulsionen.org). 

 

 

Ulf WingstedtThe BLE Project – Smart Building Sensor Platforms